donderdag 28 april 2011

De geschiedenis van ... hakken

We pijnigen onszelf vrijwillig met het dragen van hoge hakken. Maar waar komen deze, eigenlijk krankzinnige, schoenen vandaan?

Hoe vaak zie je niet meisjes op straat die houterig lopen en zichtbaar pijn hebben aan hun voeten door die enorm hoge hakken onder haar outfit. Na het uitgaan zie je soms zelfs meisjes op blote voeten lopen omdat ze geen stap meer op die ondingen kunnen zetten.
geschiedenishakken

Maar ja, wie mooi wil zijn, moet pijn lijden geldt dan weer. Ik heb vorig jaar met mezelf de deal gemaakt: hakken oke, maar altijd platte schoenen meenemen! En dat werkt aardig. Maar iedere keer wanneer ik weer het gevoel heb dat mijn tenen vermorseld worden en het bot van de bal van mijn voeten door mijn huid komt branden, vraag ik mij weer af: 'Wie heeft dit bedacht?'
Volgens een enkele roddel hebben Egyptische slagers dit bedacht. Die liepen op hakken omdat anders hun voeten zo vies werden door al het bloed en dode dieren op de grond. Kortom, een erg onfris verhaal.

Zo zagen hakken er vroeger uit

Gelukkig is er nog een iets prettiger en geloofwaardiger gerucht. Vroeger, rond 1600, droeg men rode hakken (zowel de zool als de schoen zelf) om te laten zien dat men van adel was. Hoe hoger de hak, hoe meer status je had. Bedenk je hierbij even hoe een man er op hakken uitziet, want die droegen ze destijds ook. Waarschijnlijk is het woord 'struikelblok' zelfs ontstaan door deze mannen en daardoor ook het feit dat hakken nu als vrouwenschoenen worden gezien.
Rond 1650 begon deftige kleding in de mode te raken. Rijke kooplieden die regelmatig naar Frankrijk gingen, spraken Frans en namen ook de mode mee. Uiteraard werden de hakken al snel nagemaakt door de armere bevolking, om de rijken na te doen. Deze hakken moet je voorstellen als een blok (struikelblok, daar is-ie weer).


Maar na de revolutie veranderde dat. Hofkleding was echt zo begin 1700, het was nu juist ontzettend hip om eenvoudig gekleed te gaan. Hakken werden als een erotisch en decadents iets gezien en niemand wilde nog wat met adel te maken hebben. Pas rond 1900 kwamen de hakken weer in beeld.
In 1948 kwam de high fashion uit Parijs en daar hoorde elegante, hoge pumps bij. Ook vanuit Italiƫ kreeg de Nederlandse bevolking te horen dat hakken toch wel je van het waren. Maar de Italianen gingen voor de stiletto (naaldhakken met spitse neuzen). In de jaren '60 zijn hakken weer eventjes uit beeld geweest. Onder de rokken van de Engelse ontwerpster Mary Quant stonden hoge hakken raar, dus droegen vrouwen flatjes met rechte neuzen.

geschiedenishakken

De laatste jaren verandert de mode bijna ieder half jaar. Maar nog steeds kun je in een bepaalde periode bijvoorbeeld echt niet gezien worden met een stompe neus, of juist met een hele puntige neus. Sleehakken en blokhakken wisselen elkaar ook af en je kunt je pas sinds enkele jaren op straat vertonen met ballerina's. Maar toch zie je dat alles nu steeds meer geaccepteerd wordt. Zo kun je deze zomer echt bijna alles aan, van sleehak tot naaldhak, en van puntneuzen tot ronde neuzen. Gelukkig zien we tegenwoordig geen enkele man (een hele zeldzame daargelaten) meer op hakken!

Wat is jouw lievelingshak of soort schoenneus?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten